úterý 10. dubna 2012

Agentury zajišťující výměnný pobyt v USA

Pokud máte nějaké připomínky a zkušenosti k agenturám, podělte se o ně ;)

AFS Mezikulturní programy
Důvěryhodná agentura s osobním přístupem, tradicí, širokým výběrem zemí a mnoha stovkami dobrovolníků v každé zemi (OK, Česká republika jich má kolem 150, ale to je i tak velké číslo). Spousta lidí, kteří s AFS byli v zahraničí, se pak v Čechách stávají dobrovolníky, takže máte spoustu příležitostí se zeptat na otázky lidí, kteří před pár měsíci přiletěli zpátky domů. Mají vyšší cenu (včetně letenky), ale rozhodně se to vyplatí.

Student Agency
Gigant přes výměny v ČR (a SR). Máte na výběr 4 různé americké agentury, každá se liší v drobnostech (maličkosti v pojištění, orientace v NYC na začátku pobytu..). Plusem je, že jsou velmi profesionální, všechno mají vymakané. Ceny záleží na tom, kterou agenturu zvolíte, ale pohybují se okolo průměru.
(skoro každý exchange student jede se SA, takže zkuste projít pár blogů a určitě najdete někoho, kdo jejich přístup popisuje z vlastní zkušenosti)

World Experience
Má agentura (nelekněte se hrozně vypadajícího webu). Není moc velká, umisťuje většinou do oblasti západního pobřeží (WA, OR, ID, MT, UT apod.). Patří k levnějším agenturám (letenka není v ceně). Edit - letos podražila a dostala se mezi středně drahé. Hlavní výhoda - kapesné 100 USD/měs.

Můj důvod výběru? Oblast kolem Oregonu a Washingtonu je moje vysněná (ale Montana a Utah už ne.). A těch $100 tam samozřejmě taky hrálo velkou roli (v komentářích jsem vysvětlovala tenhle důvod podrobněji). Nechci se znovu opakovat ohledně negativ, takže v tomto článku (a vlastně všech ostatních zde) můžete najít některé moje .. připomínky.

Into
Cena nad průměrem (letenka zahrnuta). 5-denní orientace v NYC po příletu do US.

StudyLine
Průměrná cena. Příjemné jednání, rychlé přijetí do programu.

Coolagent
Také velmi levná agentura s milým personálem.

Akce v pohodě (CCI)
Česká pobočka ročně bere cca 30 lidí, takže česká strana je komornější, ale prý komunikace probíhá skvěle a není co vyčíst. Zařazení do programu je rychlé. Cena se pohybuje nad průměrem.

Alfa Agency (CCI)
Průměrně drahá agentura (letenka do US v ceně, po US si musíte dokoupit sami). Možnost výběru soukromých škol v konkrétním městě, nebo placených rodin a státní školy.

StudyPoint
Slovenská organizace, levnější cena.

Alternativní způsob je RotaryZde si můžete přečíst, jak to probíhá. Já osobně o Rotary nic nevím a jejich stránky mě dost zmátly, takže nemůžu nijak poradit.


Doufám, že jsem vám alespoň trošku pomohla (taky se teď momentálně mám učit, takže jsem ráda strávila 3 hodiny nad hledáním informací :D)
M

12 komentářů:

  1. Ahoj, jak to tak čtu, tak jsi mě uklidnila, že nejsem jediná, kdo ještě nemá rodinu. Jinak já jedu se Studyline a zatím naprostá spokojenost. Vybírala jsem hlavně podle ceny a taky pocity z osobní schůzky.. V komunikaci problém není žádnej a do programu jsem byla zařazená už po 11dnech. :)Tak snad se obě brzo těch svých vysněných rodin dočkáme.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      taky jsem ráda, když najdu další spolu-neumístěnce :D A díky za ten feedback, hned to tam doplnim.
      Držim nám oběma palce :)

      Vymazat
    2. Nemáš za co.. :) jsem zvědavá, kdy přijde ten den D.. pořád se na to snažim nemyslet, ale vůbec mi to nejde.. :D každej den kontroluju mail i tu elektronickou přihlášku pro jistotu několikrát. :D

      Vymazat
  2. Ahoj
    Škoda, že jsi nenapsala i ty ceny. Myslím, že to svoje kapesné si u WE jenom předplatíš, že to není žádná výhoda když se dívám na jejich cenu.

    Jája

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      nechtěla jsem ty ceny psát, protože za 1. se každej rok měněj, a doufám, že si to někdo prohlédne i po letech a bude to pro něj užitečný :D A za 2. se mi to nechtělo počítat. Většina těch agentur to má rozdělený na miliardu odstavců a podle termínu odevzdání apod. Ale můžu to o víkendu dopočítat.
      Ohledně toho kapesného, hodně lidí mi to říkalo, ale já to beru takhle - rodiče teď těch $5900 (koukám že na příští rok to je už o 700 dollarů dražší, wow, asi bych si to už rozmyslela za tuhle cenu) mají a jsou ochotný to zaplatit. Nikdo neví co bude za rok, tak si takhle "pojišťuju" alespoň $100 na měsíc. A pak budu hodná dcera a peníze požadovat méně často O:) :D
      Když to spočítáš z toho, platim já, tak je to s odečtením toho předplacenýho kapesnýho cca 93 tisíc Kč (při kursu 19 Kč/1 USD). Tak málo žádná jiná agentura nenabízí. Ale to už jsou rozdíly v tisícovkách, a raději bych si připlatila za příjemnější přístup než jela po co nejnižší ceně (neboli zvolila jinou agenturu).

      Vymazat
  3. cena pojištění sevis vizum
    STUDYLINE 5250 USD 550 USD 180 USD 140 USD
    ALFA AGENCY 14-30000 USD ? 180 140
    AKCE V POHODĚ 135000 Kč 700 180 140
    COOLAGENT 3990 790 180 140
    INTO 174000 Kč vč.poj
    AFS 185000 Kč vč.poj. a letenky
    WE 6590 USD vč.poj ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc za tyhle údaje :)
      Jen chci dodat, že já jsem ještě u WE platila $5910. Tam se těch vrácených $1000 ještě vyplatí. A WE tu uvedenou cenu má i s pojištěním.

      Vymazat
  4. Ahoj,
    chtěla jsem se jen zeptat: ví někdo o nějaké agentuře, u které bych nemusela mít ubytování u hostitelské rodiny, ale mohla bych si ho zařídit sama? Naše rodina má totiž v Kalifornii známé, a mohla bych bydlet u nich. Díky :) Klára

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj,
    chtěla bych se tě zeptat, jestli nevíš, zdali WE pořád dává kapesné. Nikde jsem se o tom nedočetla. Díky, Míša :) :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      Podle mych info WE zkrachovala. :D Nekdy v listopadu jsem se to jen nahodou dozvedela. Kdyz jsem koukala na ceske WE stranky nekdy na jare, nemeli to updateovany na rok 2013/14, natoz pak na 2014/15 :D

      Vymazat
    2. Diky za info ! :DD jinak mas moc pekny blog :)

      Vymazat
    3. Tak jsem k nim zabrouzdala na stranky a maji tam uz 14/15 :)

      Vymazat