úterý 10. dubna 2012

Agentury zajišťující výměnný pobyt v USA

Pokud máte nějaké připomínky a zkušenosti k agenturám, podělte se o ně ;)

AFS Mezikulturní programy
Důvěryhodná agentura s osobním přístupem, tradicí, širokým výběrem zemí a mnoha stovkami dobrovolníků v každé zemi (OK, Česká republika jich má kolem 150, ale to je i tak velké číslo). Spousta lidí, kteří s AFS byli v zahraničí, se pak v Čechách stávají dobrovolníky, takže máte spoustu příležitostí se zeptat na otázky lidí, kteří před pár měsíci přiletěli zpátky domů. Mají vyšší cenu (včetně letenky), ale rozhodně se to vyplatí.

Student Agency
Gigant přes výměny v ČR (a SR). Máte na výběr 4 různé americké agentury, každá se liší v drobnostech (maličkosti v pojištění, orientace v NYC na začátku pobytu..). Plusem je, že jsou velmi profesionální, všechno mají vymakané. Ceny záleží na tom, kterou agenturu zvolíte, ale pohybují se okolo průměru.
(skoro každý exchange student jede se SA, takže zkuste projít pár blogů a určitě najdete někoho, kdo jejich přístup popisuje z vlastní zkušenosti)

World Experience
Má agentura (nelekněte se hrozně vypadajícího webu). Není moc velká, umisťuje většinou do oblasti západního pobřeží (WA, OR, ID, MT, UT apod.). Patří k levnějším agenturám (letenka není v ceně). Edit - letos podražila a dostala se mezi středně drahé. Hlavní výhoda - kapesné 100 USD/měs.

pondělí 9. dubna 2012

About tuberculosis, no family and hope

Ciao, amigos :)

Žádné novinky nenesu. Ale už to byly dva měsíce, co se naposledy něco stalo, tak vás chci ujistit, že tu pořád jsem - jenom není o čem psát. (Slibuju, že na článku o agenturách začnu pracovat. Eventuálně.)
Lidi se mě občas mezi řečí zeptají, jestli už mám rodinu. Ne, nemám - kdybych měla, neslyšeli byste o ničem jiném 24/7 :D Říká se, že většina studentů dostane rodinu v dubnu a květnu, ale ani na konci července neztrácejte naději. Osobně znám pouze pár budoucích exchanges, z nichž má rodinu pouze jeden (a ten ji ještě k tomu dostal dva týdny po přijetí do programu. Šťastlivec.). Od kamarádů jsem ale slyšela o mnohých, kteří rodinu už taky mají (a jedou s AFS nebo Student Agency). Edit: dneska (den po napsání článku) jsem se poznala s holkou, která rodinu dostala dva týdny před odletem, takže to zatím je úplně v klidu :D
Takže radím - pokud nemáte rodinu, nezoufejte, nemyslete na to, ono to jednoho dne přijde jako příjemný překvapení :)